Komu náleží obchodní vedení ve veřejné obchodní společnosti?

zpět na výpis

kon o obchodních korporacích výslovně nestanoví, komu (kterému orgánu) náleží obchodní vedení[1] ve veřejné obchodní společnosti (totéž platí i pro komanditní společnost – srov. § 119 ZOK). Nabízí se proto otázka, rozhoduje-li o věcech obchodního vedení stejně jako v kapitálových společnostech (srov. § 195 odst. 1 a § 435 odst. 2 ZOK) a v družstvu (§ 706 odst. 1 ZOK) statutární orgán společnosti, nebo je-li obchodní vedení vyhrazeno jinému orgánu společnosti. V odpovědi na tuto otázku není právní teorie jednotná. Část odborné veřejnosti se kloní k závěru, že veřejnou obchodní společnost obchodně vede její statutární orgán,[2] zatímco jiní tvrdí, že k přijetí rozhodnutí ve věcech obchodního vedení je zapotřebí souhlasu všech společníků.[3] Cílem tohoto článku je upozornit na tento problém a předestřít výkladové řešení.


Aktuálně

všechny publikace

Změna názvu naší kanceláře VíceSkrýt

Zavřít

Od 1. 10. dochází ke změně názvu naší kanceláře na GLATZOVA s.r.o., advokátní kancelář. Slovenská kancelář ponese název GLATZOVA s.r.o.